Resultat från enkäten till spelarnas föräldrar
Publicerad: 20.09.2021 10:37

Resultat från enkäten till spelarnas föräldrar

Det här var första gången en föreningsenkät genomfördes och styrelsen tackar för alla 102 svar som vi fick! Det fanns 78 som besvarade hela enkäten och dessutom ytterligare 24 som besvarade lagfrågorna en gång till för fler barns del. Med hjälp av feedbacken kan vi få en uppfattning om vad som borde förbättras och hur väl information når ut till föräldrarna.

Nedan finns ett sammandrag och kommentarer. Längst ner har vi listat åtgärder som vi kommer att vidta. Här finns resultaten att ladda ned i grafisk form: I-JBK 2021 - Enkät till spelarnas föräldrar - RESULTAT.pdf

Föreningen

Det som framför allt framkommer från enkäten är att föreningen får utmärkt betyg på de flesta områden:

Net Promoter Score är en metod för att mäta kundnöjdhet. Skalan går från -100 till +100 och I-JBK fick resultatet +77, vilket skaparna av metoden definierar som nära världsklass!

Vitsorden för föreningens verksamhet i allmänhet (4,35 av 5), för hur väl föreningens värderingar syns i vardagen (4,32 av 5) och för föreningens kommunikation i allmänhet (4,21 av 5) är också utmärkta.

94% var helt eller delvis av samma åsikt att de totala kostnaderna för barnets idrottshobby är rimliga och 44% skulle vara beredda att betala mer för en högre kvalitet på verksamheten. Talkona upplevdes generellt som rimliga och de flesta ansåg att I-JBK är roligt för hela familjen. Föreningens webbplats fick också förhållandevis gott betyg.

Lagen

89% var helt eller delvis av samma åsikt att de får tillräckligt med information om lagets verksamhet från ledarna och 82% att de som förälder får framföra sin åsikt om beslut som rör barnet. Barnens tränare och ledare får ett allmänt omdöme på 4.33 av 5 och 94% var helt eller delvis av samma åsikt att lagets tränare kan lära ut de färdigheter som behövs för att spela fotboll.

Lagets kravnivå och antalet träningar och matcher upplevs av de allra flesta som passliga. Få upplevde kravnivån och träningar/matcher som för mycket, medan lite fler tyckte att nivån var för låg eller att det är för få träningar/matcher. Även i de fria kommentarerna nämndes att vissa spelare skulle behöva få träna mera eller få större utmaningar med äldre lag. Kring det här ämnet verkar det finnas en del missuppfattningar, så vi önskar kommentera på följande sätt:

Utgångspunkten är att man i första hand tränar och spelar i egen åldersklass, men det finns flera sätt att få träna mera och få större utmaningar. Vintertid har spelarna tack vare vår medverkan i Wasa Fotbollsakademi (WFA) möjlighet att delta i WFAs extraträningar tillsammans med ambitiösa spelare från de övriga samarbetsföreningarna. I år kommer detta att vara möjligt för 2012-födda och äldre. Mer information om detta kommer inom en nära framtid till de lag det berör.

Vi uppmuntrar även spelare som söker mera utmaningar och träningstid att delta i träningar med andra av föreningens lag (detta har dock inte varit möjligt hela tiden p.g.a. Corona-restriktioner). Det behöver inte nödvändigtvis vara med ett år äldre lag, utan man ska vara välkommen i vilket lag som helst som är på lämplig nivå uppåt eller neråt i ålder. Flickor kan träna med pojkar och tvärtom. Tränarna har fått instruktioner att välkomna spelare från andra lag, men det här är en sak som kommer att betonas ännu mer på tränarmöten framöver. Dessutom bör det informeras om detta på föräldramöten. På vår hemsida beskrivs hur man ska gå tillväga om man vill träna extra: https://www.ijbk.fi/seura/458/lisaharjoittelu

Vad gäller att spela matcher med äldre lag är det inte alltid möjligt beroende på deras situation med antal spelare i förhållande till antal matcher eftersom tränarna i första hand bör se till sina egna spelares speltid. Men ett bra första steg är att delta i träningarna, så kanske det öppnar sig möjligheter till match också.

Inför säsongen 2021 lyfte vi upp att alla lag bör göra spelregler. Med tanke på hur många föräldrar som inte visste om deras barns lag har spelregler, så kan man dra slutsatsen att vi behöver jobba mer för att få det genomfört i alla lag. Även vad gäller fördelningen av speltid så behöver det i flera lag kommuniceras mer kring principerna och uppföljningen av speltid.

Åtgärder

Följande åtgärder kommer att vidtas baserat på feedbacken från enkäten:

  • Kommunicera om och uppmuntra till extraträning
  • Ge rekommendationer till lagledningarna baserat på resultatet av enkäten specifikt för deras lag
  • Betona att alla lag ska hålla minst två föräldramöten per säsong
  • Betona att tränare och lagledare ska kommunicera angående principerna för speltid i början av säsongen
  • Betona att varje lag ska göra spelregler för laget

Med vänliga hälsningar
Styrelsen, genom John Reinlund

Iskmo-Jungsund Bollklubb rf,

c/o Eva Karlsson,
Alfredsgränden 5,

65710 Singsby
foreningen@ijbk.fi

FO-nummer 1773979-2