Årets förening 2021
Publicerad: 26.02.2022 15:00

Årets förening 2021

På finlandssvenska Idrottsgalan som streamades på webben 25.2.2022 offentliggjordes att I-JBK blev Årets förening 2021, vilket naturligtvis är en stor ära. Det här priset tillhör alla som medverkat och bidragit till föreningen under dess 36 år långa existens - alla funktionärer, tränare, lagledare, spelare, föräldrar, supportrar och sponsorer - alla som ordnar, skjutsar, betalar och hejar på oss!

Om du har missat det:
Se Idrottsgalan på Youtube
Läs artikel på Vasabladet

Vad är bakgrunden till att det var vi som fick priset?

Finlands Svenska Idrotts (FSI) kriterier lyder:
"Årets förening kan tilldelas en finlandssvensk förening som ”lever i tiden”, med en innovativ och välskött verksamhet. Priset kan även tilldelades en förening för ett bra gjort sektionsarbete. Föreningen har en bred verksamhet och/eller juniorverksamhet. Föreningen främjar allas möjlighet att utöva idrott oavsett bakgrund, etnicitet, sexuell läggning osv. Föreningen jobbar med att motverkar diskriminering och kränkning. Det är en fördel om föreningen har Tähtiseura certifiering."

Hur kom vi hit?

Först och främst, Iskmo-Jungsund BK är sedan länge en välskött förening, så det finns många års erfarenhet av hur man gör saker rätt. Det har gett en stabil grund att bygga vidare på. Ett stort tack till alla tidigare aktiva! En utveckling de senaste åren är att mycket av det som man tidigare fick ta reda på själv numera finns dokumenterat och tillgängligt för alla. Vi har gått från att varje lag "är sin egen förening" till att vi som förening både visar var nivån på verksamheten borde ligga och stöder lagen att uppnå den. Där har vi haft hjälp av Bollförbundets kvalitetssystem som stöder och utmanar oss i föreningens utveckling.

Gällande allas lika värde anser vi att om man tidigt väljer ut några för att "göra dem till toppspelare", så glömmer man att oberoende av om en förening satsar på bredden eller eliten är andelen som blir proffs inom sporten är mycket liten. Det viktigaste för barn är att man spelar tillsammans med sina kompisar och därför sätter vi det sociala sammanhanget först. Och vår värdegrund är mycket tydlig att visa att alla är välkomna och ska vara trygga från alla sorters kränkande beteende. Alla förtjänar att vara stjärnor!

Tidigare tog fotbollsspelandet ofta slut för många då föreningen sällan hade möjlighet att erbjuda lag i de åldrar då man började spela 11-mot-11. Wasa Fotbollsakademi (WFA) har betytt mycket för oss eftersom vi nu har spelarstigar för 14-18-åringar både om man vill ha stora träningsmängder eller om man bara vill spela fotboll för motionens och samhörighetens skull. WFA har nu pågått i sju år, vilket är en mycket kort tid för att starta upp ett nytt samarbete bestående av sex olika föreningar, men för varje år har vi blivit mer samstämmiga och verksamheten har tagit stora kliv framåt. Att I-JBK har lyckats höja utbildningsnivån på våra tränare de senaste åren är långt tack vare de tjänster som WFA gör möjliga.

Det är viktigt för samhället att man har gemensamma projekt och vi kan se vilken betydelse I-JBK har för att människor på vårt verksamhetsområde lär känna varandra, upplever samhörighet och att vi har skapat något som är "vårt eget" tillsammans. Även om man vet att allt inte alltid kommer lyckas precis som man tänkt, så är det viktigt att försöka! Vi ska ta vara på den talkokraft vi har i föreningen, så har I-JBK en ljus framtid. Om alla gör någonting, så behöver ingen göra allting!

Med de orden bjuder vi in er till föreningens årsmöte för att ni som medlemmar ska ha möjlighet att komma med åsikter om föreningens framtid.

Prispengarna kommer vi att använda för att ordna en föräldra-barngrupp för nästa årskullar av I-JBKare.


med vänliga hälsningar
I-JBKs styrelse

Iskmo-Jungsund Bollklubb rf,

c/o Eva Karlsson,
Alfredsgränden 5,

65710 Singsby
foreningen@ijbk.fi

FO-nummer 1773979-2